5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby

Gleba jest kluczowym komponentem środowiska przyrodniczego i niezbędnym czynnikiem do przetrwania i dobrobytu ludzkości. Z tej okazji Międzynarodowa Unia Towarzystw Gleboznawczych w 2002 roku ustanowiła Światowy Dzień Gleby - informuje kalbi.pl.

Gleba dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego. Gleba składa się w 45 proc. z minerałów, 25 proc. z wody, 25 proc. z powietrza oraz 5 proc. z materii organicznej. Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia. 

Według badań 33 proc. naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada. Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast. 95 proc. naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza. W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.

Źródło: http://www.kalbi.pl