Ceny i notowania indyków - 1-7 stycznia 2018 r.


Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z pierwszego tygodnia stycznia 2018 r.

Ceny skupu indyków

Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5 124,6 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 4 704,8 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej. W grudniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 4,90 zł/kg, w centralnym – po 4,82 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 4,82 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 4,98 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 4,90 zł/kg.

Ceny sprzedaży elementów z indyka

Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16 252 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5 235 zł/t, czyli o 3% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 871 zł/t, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 566 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 4%.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi