Ceny i notowania mleka - 4-10 grudnia 2017 r.


Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z grudnia 2017 r.

Zmiany cen skupu mleka

Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc październik wyniosła 146,97 zł/100 kg, odnotowano zatem jej wzrost o 2% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 20%.

Zmiany cen przetworów mleczarskich

Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 2.096,26 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej spadku o 4%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego spadła o 1% i ustaliła się na poziomie 2.343,69 zł/100 kg. W tym tygodniu nie zmieniła się cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 641,33 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.205,22 zł/100 kg, staniało zatem o 1%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.378,39 zł, czyli o 1% mniej niż w zeszłym tygodniu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.381,21 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.

Import mleka i produktów mleczarskich

W tym roku importowaliśmy 154.842 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 114.372 tys. EUR (488.520 tys. PLN), 14.354 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 73.678 tys. EUR (315.136 tys. PLN) oraz 66.569 t serów i twarogów o łącznej wartości 232.603 tys. EUR (995.600 tys. PLN).

Eksport mleka i produktów mleczarskich

Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2017 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 442.148 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 282.646 tys. EUR (1.208.719 tys. PLN), 43.658 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 197.284 tys. EUR (842.607 tys. PLN) oraz 184.016 t serów i twarogów o łącznej wartości 555.565 tys. EUR (2.377.117 tys. PLN).

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi