Ceny i notowania wieprzowiny - 1-7 stycznia 2018 r.


Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy ceny i notowania polskiej wieprzowiny z pierwszego tygodnia stycznia 2018 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 2018-01-07, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,32 zł/kg (region zachodni), 4,42 zł/kg (region północny), 4,37 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,45 zł/kg (region południowo-wschodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.759 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 5.681 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 5.282 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 4.920 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.504 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 4.229 zł/t (tygodniowy spadek o 4%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

2018-01-07 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.516 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.903 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 4% i kosztowała 17.957 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 4% mniej niż tydzień temu, czyli 11.534 zł/t.

Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach

01-07-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 199,14 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 7% w porównaniu do 12-31-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (o 25% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (wzrost o 8%).

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi