Ceny i notowania wieprzowiny - 27 listopada - 3 grudnia 2017 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu listopada i grudnia 2017 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 2017-12-03, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,59 zł/kg (region zachodni), 4,67 zł/kg (region północny), 4,64 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,67 zł/kg (region południowo-wschodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.092 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.993 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.609 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.210 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.720 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 4.344 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

2017-12-03 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.788 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.942 zł/t, czyli o 1% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 1% i kosztowała 17.206 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.828 zł/t.

Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach

12-03-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 194,86 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 11-26-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 130,00 zł/szt. (o 13% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (brak zmian).

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi