Ceny i notowania wieprzowiny - 8-14 stycznia 2018 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny ze stycznia 2018 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 2018-01-14, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,25 zł/kg (region zachodni), 4,36 zł/kg (region północny), 4,32 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,35 zł/kg (region południowo-wschodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.688 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 5.591 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 5.201 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 4.837 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 4.429 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 4.309 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

2018-01-14 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.468 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.795 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 5% i kosztowała 16.985 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.515 zł/t.

Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach

01-14-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 186,21 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 6% w porównaniu do 01-07-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 135,00 zł/szt. (o 20% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 240,00 zł/szt. (spadek o 4%).

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi