Drób z Polski coraz bliżej Chin

Jak podaje Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza w Warszawie, w ubiegłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne dostarczyły projekt protokołu bilateralnego dot. drobiu na linii współpracy Polska-Chiny.

Kolejna wersja protokołu przybliża powrót naszego mięsa na rynek wschodni.

29 maja w MRiRW odbyło się seminarium pt. „Perspektywy eksportu polskiego drobiu do Chin, zorganizowanego przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą. W trakcie omówiono plany dotyczące współpracy handlowej między krajami. Obie strony wyraziły nadzieję na szybkie, powtórne otwarcie rynku Chin dla polskiego drobiu, upatrując w tym szansę na rozwój. W spotkaniu, obok reprezentantów i członków KRD-IG i CMA, obecni byli także Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz polscy parlamentarzyści – członkowie niedawno powołanego Parlamentarnego Zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki.

Źródło: KRD-IG