Pomoc żywnościowa - liczby

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest finansowany ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym i z krajowego budżetu. W praktyce program to: 21 produktów żywnościowych i 13 wykonawców dostarczających te produkty w ilości około 69 tys. ton/mln l o łącznej wartości 340,5 mln zł.

W wyniku dwóch przetargów wyłoniono 13 wykonawców, którzy dostarczają następujące artykuły spożywcze: groszek z marchewką, fasolę białą, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kaszę gryczaną, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, gulasz wieprzowy z warzywami, szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, kabanosy wieprzowe.

Źródło: MRiRW