Agropraca Goldenline
kontakt@agropraca.pl

Drogi Użytkowniku, korzystasz z serwisu bez zmian w ustawień w zakresie prywatności, więc wcześniej wyraziłeś zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Korzystanie z serwisu ma być dla Ciebie wygodne. Dokładamy wszelkich starań, aby dopasować dostępne i reklamy do zakresu Twoich preferencji. Możesz w każdej chwili zmienić swoje ustawienia prywatności. Dowiedz się więcej.

DODAJ OFERTĘ PRACY

PRZEGLĄDAJ OFERTY

DODAJ CV

PRZEGLĄDAJ CV

Kierunek: Cukiernik


Podmiot oferujący kształcenie:

Szkoła Branżowa I stopnia Medica.

Adres: ul. Mieszka I 4, 73-110 Stargard

Numer telefonu: 91 573 21 22

Adres email: info@medica.edu.pl

Liczba semestrów: 6

Tryby: 
- wieczorowy
- młodzieżowy

Jesteś kreatywny i lubisz słodkości?  Zawód cukiernik będzie dla Ciebie Idealny!

TEN ZAWÓD TO PRACA I PRZYJEMNOŚĆ W JEDNYM!

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

WIADOMOŚCI OGÓLNE

Zasadnicza Szkoła Zawodowa posiadająca uprawnienia szkoły publicznej oraz pozytywną opinię Kuratorium Oświaty w Szczecinie.
Nauka trwa 3 lata
Podbudowa: gimnazjum
Słuchacze otrzymują państwowe świadectwo i dyplom wraz z EUROPASS (akceptowane w krajach Unii Europejskiej
Uzyskany tytuł państwowy (zawód): Cukiernik, symbol: 751201
Kwalifikacje:T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

INFORMACJE DODATKOWE

Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji jeszcze o T.16 oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.

DLACZEGO MEDICA?

- Bezpłatna szkoła!
- Wysoka zdawalność egzaminów zawodowych!
- Nowoczesne pracownie zawodowe i pomoce dydaktyczne
- Doświadczeni nauczyciele praktycy
- Zajęcia praktyczne u pracodawców
- Dyplomy uznawane w krajach Unii Europejskiej
- Biuro Karier – oferty pracy, staży i praktyk
- Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z pasją i z sercem!
- Możliwość nauki dwóch zawodów – bez żadnych dodatkowych opłat!
- Zniżki na kwalifikacyjne kursy zawodowe
- Stypendia naukowe za bardzo dobre wyniki w nauce
- Bezpłatny zestaw podręczników na rozpoczęcie nauki!
 

WYDAJEMY:

- Bez żadnych opłat
- legitymacje uprawniające do zniżek PKP, PKS, komunikacji miejskiej
- zaświadczenia do ZUS, MOPS, GOPS, itp…

NAUCZYSZ SIĘ:

Między innymi:
- określać rodzaje wyrobów cukierniczych oraz sposoby ich sporządzania;
- posługiwać się dokumentacją technologiczną oraz korzysta z receptur cukierniczych;
- planować proces technologiczny produkcji wyrobów cukierniczych;
- dobierać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych;
- przygotowywać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych;
- dobierać maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji wyrobów cukierniczych;
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w procesie produkcji cukierniczej;
- przeprowadzać ocenę organoleptyczną wyrobów cukierniczych w poszczególnych fazach procesu technologicznego;
- sporządzać półprodukty wyrobów cukierniczych i gotowe wyroby cukiernicze;
- przestrzegać Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice), Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice) oraz systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).

A PONADTO NAUCZYSZ SIĘ:

- opracowywać projekty dekoracji wyrobów cukierniczych;
- dobierać surowce i półprodukty do dekoracji wyrobów cukierniczych;
- obsługiwać urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do dekorowania wyrobów cukierniczych;
- posługiwać się sprzętem i urządzeniami cukierniczymi do dekorowania wyrobów cukierniczych;
- wykonywać elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych;
- dekorować wyroby cukiernicze;
- dobierać sposoby konfekcjonowania i przechowywania wyrobów cukierniczych;
- obsługiwać urządzenia do pakowania i konfekcjonowania wyrobów cukierniczych;
- konfekcjonować wyroby cukiernicze;
- dobierać urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych;
- obsługiwać urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych;
- magazynować gotowe wyroby cukiernicze i przygotowuje je do ekspedycji;
- monitorować krytyczne punkty kontroli systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne gotowych wyrobów cukierniczych.

W czym możemy pomóc?

Skontaktuj się z nami

Czat AGROPRACA.PL

Jeśli chcesz skorzystać z pomocy konsultanta proszę wybierz temat i kliknij przycisk połącz.

Agropraca oferty pracy